top of page
Search

Članice Mreže BOND posjetile potporne poduzetničke institucije Barcelone

Prošlog tjedna, od 17. do 21. travnja, sudjelovali smo u studijskom posjetu poduzetničkim potpornim institucijama u Barceloni i okolici, a koji je organizirala mreža potpornih poduzetničkih institucija BOND (Business Organisations Network Development), čiji je inicijator HAMAG Bicro, hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Predstavnici 50-ak institucija (tehnoloških parkova, razvojnih agencija, poduzetnički inkubatora, centara kompetecija, itd.) imali su prilike infomirati se o radu lokalnih katalonskih institucija koje podupiru razvoj gospodarstva jednog od najvažnijih europskih centara za razvoj start-up kompanija, te se povezati s katalonskim kolegama, ali i međusobno.




Posjet je započeo obilaskom Gospodarske komore Barcelone, koja nudi širok raspon usluga koje pomažu u jačanju poslovanja poduzetnika. Sudionicima posjeta predstavili su oblike podrške kojima podržavaju tvrtke u globalnom širenju te pronalasku dobavljača, distributera, partnera i kupaca u inozemstvu. Također pružaju pomoć pri pregovaranju, u poslovnim sporazumima i pomažu u predviđanju i posredovanju u trgovačkim sporovima. Daju komercijalne potvrde, carinska izvješća, vize i službene procedure, a nude i savjete o sigurnim rješenjima vezanim uz komunikaciju, pohranu i digitalno upravljanje, promičući operativnu i upravljačku učinkovitost. Hrvatski predstavnici imali su prilike razgledati i coworking prostor Gospodarske komore Barcelone koji se nalazi u samom centru grada.



Drugog dana studijskog posjeta, predstavnici Mreže BOND posjetili su Tech Barcelona, neovisnu privatnu neprofitnu udrugu koja radi na jačanju Barcelone kao modela međunarodnog digitalnog i tehnološkog ekosustava. Stvaraju veze i čine startupove vidljivima, kataliziraju inovacije unutar korporacija i promiču poduzetništvo te privlače ulaganja i promiču talente kako bi osnažili poduzetnički ekosustav na svom području.


Osim toga, tijekom posjeta sudionici su se imali prilike upoznati i s radom i zaposlenicima poslovnog konzorcija Nuclio, inicitivom Reempresa te visokotehnološkim 3D Incubatorom.

Nuclio je spoj nekoliko poslovnih subjekata fokusiranih na brzorastuće startupove i mapiranje talenta u području digitalnog poslovanja. Nuclio čini nekoliko poslovnih subjekata: Nuclio Venture Builder, Nuclio Digital School (treća najveća digitalna poslovna škola u Španjolskoj s kampusima u Madridu i Barceloni), Nuclio Talent (agencija za savjetovanje i pronalazak talenata za sve vrste tvrtki) i Nuclio Digital+ (konzultantska tvrtka).


Reempresa je inicijativa koju promovira katalonska udruga poslodavaca Cecot i Autoocupaci, uz potporu Odjela za poslovanje i rad Generalitat de Catalunya, a koja je nastala s ciljem posredovanja u prodaji i kupnji tvrtki koje su se našle u problemima s poslovanjem. Nastala je za vrijeme pandemije, a kako bi spriječila zatvaranje određenih tvrtki koje su se našle u problemima. Kasnije je funkcija proširena i na posredovanje prilikom prodaje tvrtki kada vlasnik odlazi u mirovinu te raznim drugim situacijama. Funkcionira kao fizički i virtualni prostor za koordinaciju učinkovitih usluga podrške za prenositelja i novog vlasnika u procesima prodaje, restrukturiranja i ponovnog širenja poslovanja prodane tvrtke. Na ovaj se način ulglavnom trguje malim i srednjim poduzećima u Kataloniji: to je novi model poduzetništva i poslovnog rasta - profesionalni mehanizam pomoću kojeg jedan ili više poduzetnika pristupa vlasništvu nad tvrtkom drugih, koja radi, kako bi ona rasla bez prolaska kroz fazu njezina zatvaranja i ponovnog otvaranja. Na taj je način u posljednjih nekoliko godina spašeno 5 tisuća malih i srednjih poduzeća u Kataloniji te sačuvano nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta.



Posljednjeg dana studijskog posjeta sudionici su imali priliku upoznati se s visokopreciznom tehnologijom 3D printanja u industriji, tako što su posjetili 3D Incubator. Ovaj visokotehnološki poslovni inkubator je projekt koji vode poslovna zona Barcelone i zaklada LEITAT. Njegov cilj je u 5 godina inkubirati 100 najboljih inicijativa vezanih uz aditivnu proizvodnju stvaranjem prostora za inkubaciju start-upova, malih i srednjih poduzeća i mikro tvrtki koje koriste ovu tehnologiju. Ovaj prostor nalazi se u sjedištu poslovne zone, s ukupnom površinom od 1000 m2. Područje inkubacije uključuje coworking zone, urede, laboratorije, prostore za obuku i sobe za sastanke.



Sudionici posjeta su po završetku putovanja iskazali zadovoljstvo ostvarenim kontaktima te prezentiranim uslugama i mogućnostima međunarodne suradnje koje nude potporne poduzetničke institucije s područja Barcelone, kao i ostvarenim kontaktima i umrežavanjem s kolegama iz svih dijelova Hrvatske.



26 views0 comments
bottom of page