top of page
Search

Radionica „Prijelaz na EURO“ u Tinjanu okupila velik broj poduzetnika

Danas, 30. lipnja 2022., u Tinjanu je održana edukacija na temu „Prijelaz na EURO“ koju su organizirali Razvojna agencija Srce Istre i Udruženje obrtnika Pazin, a koju su provele Anita Jurjević Tanja Jurković (Retail DNA).

U uvodnom dijelu sudionicima su se obratili načelnik Općine Tinjan, Goran Hrvatin, predsjednica Udruženja obrtnika Pazin, Karmen Gašparini i u ime Razvojne agencije Srce Istre, Claudia Pučić.

U interpretacijskom centru - Hiža istarskog pršuta u Tinjanu, okupio se velik broj poduzetnika koji su prisustvovali s namjerom informiranja u svrhu što bolje pripreme za nadolazeće razdoblje prilagodbe prijelaza na novu valutu – EURO.

U prvom dijelu edukacije predstavljeni su važni datumi u procesu prilagodbe, među kojima je i 12. srpnja 2022. kad će se službeno donijeti odluka o uvođenju eura i kojom će se definirati fiksni tečaj konverzije kao priprema za početak novog razdoblja od 2023. kad EURO postaje službena valuta.

Razdoblje tranzicije, odnosno razdoblje prelaska na novu valutu može se podijeliti u tri ključna razdoblja, a to su razdoblje pripreme, razdoblje dvojnog optjecaja i razdoblje nakon dvojnog optjecaja, a sudionicima su predstavljene važne informacije u prilagodbi računovodstvenog i financijskog upravljanja, prilagodba informacijskih sustava, upravljanje gotovim novcem te informiranje i priprema djelatnika.

Kako bi se smanjila zabrinutost potrošača o mogućnosti povećanja cijena, prezentiran je etički kodeks kao mjera stvaranja sigurnog okruženja za potrošače te dvojno iskazivanje cijena kao mjera za sprječavanje neopravdanog povećanja i neispravnog preračunavanja cijena.

U drugom dijelu radionice predstavljene su i nove promjene koje je donio novi Zakon o zaštiti potrošača i sudionici su upoznati s bitnim pravilima po pitanju prikazivanja popusta i ostalih stavki važnim za njihovo poslovanje.

Radionica je polučila dobre rezultate, omogućila poduzetnicima da na vrijeme započnu proces prilagodbe. U pauzi su sudionici imali i priliku za umrežavanje što je dodana vrijednost ovakvih edukacija i radionica, a koje će Razvojna agencija Srce Istre i Udruženje obrtnika Pazin i dalje provoditi, a sve s ciljem osluškivanja potreba poduzetnika te poticanja gospodarskog razvoja.

104 views0 comments

Comments


bottom of page