top of page
Search

Poduzetnički inkubator Pazin UP ulaže u mentalno zdravlje poduzetnika i obrtnika

Updated: 5 days ago

Mentalno zdravlje kao temelj uspješnog poslovanja

Ulažemo u sebe kroz edukacije važne za profesionalni i osobni razvitak, nove krpice, kvalitetan obiteljski i društveni život, no što je s ulaganjem u mentalno zdravlje? Mentalno zdravlje je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi sa životnim stresovima, može raditi produktivno te je sposoban pridonositi svojoj zajednici.


Ta se tema intenzivnije počela pojavljivati na radaru za vrijeme pandemije, a u suvremenom svijetu punom neizvjesnosti i kriza, ne jenjava. Narušenom mentalnom zdravlju posebice su skloni poslovi podložni visokoj razini stresa, a u tu skupinu spadaju i svi oni koji vode vlastito poslovanje. Stoga se poduzetnički inkubator Pazin UP odlučio posvetiti mentalnom zdravlju poduzetnika i obrtnika.



Besplatan program za poduzetnike i obrtnike

Ciklus besplatnog programa brige o mentalnom zdravlju započinje interaktivnim predavanjima na temu burnout-a. Prvo predavanje pod nazivom „Tvoje tijelo zna što je burnout“ održat će se u ponedjeljak, 20. svibnja od 17:30 do 19 sati u prostorima Poduzetničkog inkubatora Pazin UP. 


U današnjem svijetu gdje se radno vrijeme produžava sa 8 na 10 ili 12 radnih sati, u vrijeme gdje je radoholičarstvo jedna od najcjenjenijih karakteristika zaposlenika sve je više emocionalne i mentalne iscrpljenosti, osjećaja praznine, manjka motivacije i besmisla u životu. Do nastanka burnouta ne dolazi samo zbog posla već i zbog preopterećenosti sa obavezama u obitelji i brige za kućanstvo.

Burnout je posljedica određenih životnih navika, ali uzrok seže puno dublje. Što je to u meni što me tjera da se trudim iz petnih žila, da budem najbolji/najbolja, da dam još više, da uzmem još jedan projekt, da moje dijete ide na još jednu aktivnost tjedno, da kuća mora blistati svaki dan?

Iza burnouta često je određena slika o sebi koju se trudimo održati i po cijenu vlastite dobrobiti.


Predavanje će biti interaktivnog karaktera te će se prvi dio sastojati od teorijskog dijela, a drugi od vježbi introspekcije kroz vizualizaciju. Prijave nisu potrebne.


Drugo predavanje planirano je za 17. lipnja, također u prostorima Pazin UP-a, a sudionici će imati prilike saznati „Kako spriječiti burnout?“.

Image by freepik

Također, od lipnja započinje i besplatno savjetovanje za poduzetnike i obrtnike. Fokus će biti na značaju očuvanja psihofizičkog zdravlja u sferi posla, postavljanju granica, razvoju pozitivne slike o sebi, temi autoriteta, vježbama disanja, načinima regulacije u stresnim situacijama i slično. Savjetovanje će se održavati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu od 15:30 do 18 sati u Poduzetničkom inkubatoru Pazin UP. Savjetovanje će se održavati individualno te će trajati po 45 minuta, a bit će moguće sudjelovati isključivo uz prethodnu najavu i rezervaciju željenog termina na info@rasi.hr.


O voditeljici

Za radionice i savjetovanja bit će zadužena savjetodavna terapeutkinja Petra Bulić. Petra je po struci magistra farmacije i medicinske biokemije. Završila je edukaciju za tjelesno orijentiranu psihoterapiju, članica je Hrvatske komore psihoterapeuta. Svoju privatnu psihoterapijsku praksu obavlja u Pazinu i Rijeci te u Rijeci radi kao asistentica u Centru za integrativni razvoj (institut za tjelesno orijentiranu psihoterapiju).

16 views0 comments
bottom of page