top of page
Search

Mobili.IT.y meetup u Hekima i daljnji koraci u razvoju mobilnosti


U sklopu provedbe projekta SUMATRA (''Sustainable Urban Mobility And TRAnsport'') čiji su korisnici Grad Poreč-Parenzo i Grad Pazin, Razvojna agencija Srce Istre je organizirala prvi u nizu predviđenih događaja kojima je cilj okupiti predstavnike ciljanih skupina.

U srijedu, 6. lipnja, u Hekima, simbolično u blizini željezničke stanice, u prostorima Udruge Heki, održana je panel diskusija na temu „ICT kapital u lokalnoj zajednici u funkciji razvoja prometa“.

Predstavnica Grada Pazina, Ranka Šepić, pozdravila je sve prisutne te pojasnila cilj provedbe projekta i trenutne aktivnosti za čiju realizaciju je zadužen Grad Pazin, a koje se odnose na izradu analize početnog stanja i investicijskog koncepta za budući razvoj održive mobilnosti.

U panel diskusiji sudjelovala je Patricija Jedrejčić, direktorica Pazin sport d.o.o., u svojstvu upravitelja e-bike sharing sustava u Pazinu, a koja je predstavila izazove i potencijal za daljnji razvoj i poticanje upotrebe bicikli.


Vedran Kirinčić, predstavnik izrađivača Analize početnog stanja u mobilnosti, predstavio je temeljne zaključke studije te istaknuo kako je sektor prometa, u odnosu na zgradarstvo i javnu rasvjetu, najveći izvor emisije CO2 te je objasnio mogućnosti koje nudi korištenje električnih automobila, fotonaponski sustavi kao izvor obnovljivih izvora energije za punionice na parkiralištima ili čak obiteljskim kućama.

Mateo Guštin, predstavnik Udruge građana Heki kao domaćina, ali i IT stručnjak koji radi „od doma“ osvrnuo se na korištenje automobila kao gotovo jedinog rješenja za dnevne migracije iz jednog mjesta u drugo.

Moderatorica i predstavnica organizatora Razvojne agencije Srce Istre, Claudia Pučić, postavila je pitanje o mogućnostima uvođenja „prijevoza na zahtjev“ (DRT – demand responsive transport) koji predstavlja jedno od rješenja za područja poput Pazina, ali i Istre kao jedne cjeline kojim bi se omogućila prilagodba izazovima s kojima se ovo područje nosi, a to je sezonalnost u potražnji i udaljenost ruralnih područja od centra grada.

Meetup i rasprava su zaključeni daljnjim umrežavanjem svih sudionika, a ponudila su se i rješenja te istaknuli izazovi i problemi s kojima se lokalna zajednica nosi te je zaključeno kako je potrebno sljedeće korake poduzeti u smjeru povećanja kvalitete života, ali i dostupnosti prijevoznih usluga s pitanjem je li potrebno čekati potražnju ili će se prvo uspostaviti pilot rješenje, a potražnja i nove navike će se stvarati kroz vrijeme.

Ostaje pitanje za kraj koje uključuje i željeznicu s početka priopćenja: „Ima li istarska željeznica potencijal za razvoj održivih rješenja u mobilnosti?“

Kako je ova radionica prva u nizu od najavljenih događaja u okviru projekta, u sljedećim okupljanjima uključit će se i stručnjaci koji će se nadovezati na otvorena pitanja, a sve s ciljem isporuke investicijskog koncepta koji je i predmet projekta SUMATRA, znanstvenog projekta čiji je cilj analizirati trenutno stanje u sektoru prometa te mapirati potencijal i potrebe ovih dvaju gradova za uvođenjem inovativnih rješenja, tehnologija i koncepata, a sve s ciljem postizanja nulte emisije CO2, odnosno dekarbonizacije sektora prometa.

Projekt je financiran u okviru programa Horizon 2020, u sklopu inicijative European City Facility (EUCF) za podršku jedinicama lokalne samouprave u razvoju investicijskih dokumenata za ulaganja u održivu energiju.


257 views0 comments
bottom of page