top of page
Search

Ispostava HAMAG - BICRO-a uskoro u Pazinu


Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i udruga Mreža BOND, u suradnji s Razvojnom agencijom Srce Istre d.o.o., članicom udruge Mreže BOND, organizirali su tematsku raspravu “Pravni aspekti na tržištu rada u Republici Hrvatskoj” u Velikoj vijećnici Grada Pazina. Ovo je prva u nizu tematskih rasprava koje će se održati u četiri regije Republike Hrvatske – sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji, Istri i Primorju te Dalmaciji. Rasprave su namijenjene članicama udruge Mreža BOND, a organizirane su u okviru aktivnosti Jačanja kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija.


Okupljenim sudionicima poželjela je dobrodošlicu Maja Stranić Grah, direktorica Razvojne agencije Srce Istre d.o.o. i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Grada Pazina, predstavila je rad agencije i aktivnosti rekonstrukcije, opremanja te razvoja plana usluga i poslovnog plana Poduzetničkog inkubatora Pazin sufinanciranih sredstvima Europske unije u iznosu od 2.773.936,49 kn. Projekt je završen 2019. godine, a prilike za nadogradnju očekuju su i u sklopu ITU mehanizma koji će se u narednom razdoblju provoditi i u Pazinu.

Tamara Kiršić, pomoćnica direktora Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o. predstavila je aktivnosti prve regionalne razvojne agencije u Republici Hrvatskoj, osnovane 1999. godine: „Od svojeg osnutka, IDA je provela 50 europskih projekata ukupne vrijednosti 550 milijuna kuna te koordinirala realizaciju 17 kreditnih linija u sklopu kojih je podržano 1.600 projekata ukupne vrijednosti 943 milijuna kuna. Zadovoljstvo mi je istaknuti provedbu strateškog projekta „Coworking Pula“ vrijednog 25 milijuna kuna, čijom će se izgradnjom doprinijeti povoljnom poduzetničkom okruženju u Istri, uključujući i digitalne nomade.“


Claudia Pučić, voditeljica Poduzetničkog inkubatora Pazin predstavila je poduzetnički inkubator „PazinUP“, čije je radne prostore moguće razgledati i na platformi Coworker koja digitalnim nomadima omogućuje uvid u dostupnost coworking prostora i ureda. „Prednost središnje Istre za digitalne nomade je njezina izvrsna polazišna točka za istraživanje ostalih dijelova poluotoka tijekom njihova slobodnog vremena i aktivnosti na otvorenom, ali i za rad i umrežavanje. Već smo započeli s organizacijom popularnih točki za okupljanje ljudi zajedničkih interesa (meetup) i osiguran je brzi internet u Istri, što ovo područje čini konkurentnim za rad na daljinu. Radujemo se otvaranju ispostave HAMAG – BICRO-a u Pazinu, čime će se stvoriti sinergija s ostalim aktivnostima Razvojne agencije Srce Istre, a koje su usmjerene na edukacije, mentorstva, suradnju s općinama i razvoj projekata“, izjavila je Claudia Pučić.

Tematska rasprava “Pravni aspekti na tržištu rada u Republici Hrvatskoj” obuhvatila je niz aktualnih tema koje se javljaju ne samo na početku, već i tijekom poslovanja poslovnih subjekata u Republici Hrvatskoj. Odvjetnica Ana-Marija Kajić sudionicima je pojasnila bitne elemente na koje trebaju obratiti pozornost u području radnog prava, zaštite na radu i rada stranih radnika, ugovornih odnosa i poslovanja s digitalnim nomadima, pokretanja i vođenja poslovanja online trgovine i samozapošljavanja. Zanimljivo je istaknuti kako digitalni nomadi za vrijeme privremenog boravka u Republici Hrvatskoj, moraju raspolagati s 2,5 prosječne mjesečne neto isplaćene plaće za prethodnu godinu za svaki mjesec boravka, odnosno 202.890,00 kn za 12 mjeseci.

56 views0 comments

Comments


bottom of page