top of page
Search

4 "R" ZA SPAS PLANETE I ODRŽIVI RAZVOJ DRUŠTVA

Europska poduzeća koja će generirati najveću vrijednost od održivog poslovanja u budućnosti su ona koja redizajniraju svoje poslovne modele čvrsto na principu „smanji, ponovno upotrijebi, recikliraj”. Tijekom pandemije svijet je zabilježio pad emisije ugljikovog dioksida veći nego ikad, a kako bi se eko-trend nastavio, princip "smanji, ponovno upotrijebi recikliraj" se može proširiti na 4R - Refuse, Reduce, Reuse and Recycle. 1. Refuse - odbiti

Možemo npr. odbiti kupnju predmeta koji sadrže plastiku za jednokratnu upotrebu ili predmeta koji su pojedinačno pakirani. Ili možemo odbiti jednokratne plastične vrećice i umjesto njih koristiti platnene. Ili, možemo odbiti korištenje vlastitog automobila za kraće relacije i umjesto toga se koristiti javnim prijevozom ili biciklom.


2. Reduce - smanjiti

Ograničenje količine otpada koju stvaramo na prvom je mjestu. To uključuje kupnju proizvoda s manje pakiranja i odabir najodrživijih opcija. Ako smanjimo količinu otpada kojeg stvaramo, tako da produžimo trajanje onoga što već imamo i pažljivo razmislimo o stvarima koje kupujemo, tada ćemo naš planet ostaviti u najboljem zdravlju. Postoji mnogo jednostavnih načina na koje također možete smanjiti svoj otpad! Pokušajte izraditi darove od materijala koje već imate, kupujte visokokvalitetne i održive proizvode koji traju ili uzgajajte hranu u svom vrtu kako biste izbjegli plastičnu ambalažu. Mala digresija, danas je započeo i 1. sajam poljoprivrede u Pazinu. Inspirirajte se.


3. Reuse - ponovno upotrijebiti

REUSE znači ponovno upotrijebiti nešto što biste inače bacili. Kada ponovno koristite, koristite manje prirodnih resursa i također štedite energiju koja je potrebna za zamjenu. Čak i ako se radi samo o ponovnoj upotrebi plastičnih vrećica, jedna dodatna upotreba štedi više plastike na odlagalištu. Jeste li čuli za kružno gospodarstvo, budućnost u kojoj možemo eliminirati otpad!


4. Recycle - reciklirati

RECIKLIRATI znači da proizvod prolazi kroz mehanički proces kako bi promijenio svoj oblik. Recikliranjem se štedi energija, resursi i materijali od stvaranja potpuno novih proizvoda. Recikliranjem jedne limenke možemo uštedjeti dovoljno energije za napajanje televizora tri sata! Nakon što ste smanjili i ponovno iskoristili onoliko koliko možete, provjerite može li se predmet koji ćete odbaciti reciklirati! Koristite svoje kante za reciklažu da reciklirate što više možete.


I za kraj, razmislite kako svatko od nas kao pojedinac, ali i pravna osoba može doprinijeti zaštiti okoliša i naše planete jer upravo danas je njen dan. Sretan Vam Dan planeta Zemlje!





176 views0 comments
bottom of page