top of page
Search

Uz osposobljavanje u Beču do uspješnih prijava na KA2 projekte suradničkih partnerstava


Od 30. listopada do 5. studenog 2023. godine imali smo prilike sudjelovati na osposobljavanju za Erasmus + KA2 suradnička partnerstva „Step into Cooperation Partnerships“ koji se održao u Beču.

Primarni je cilj suradničkih partnerstava omogućiti organizacijama da povećaju kvalitetu i relevantnost svojih aktivnosti, razviju i učvrste svoje mreže partnera i time povećaju svoju sposobnost zajedničkog djelovanja na transnacionalnoj i međunarodnoj razini, ojačaju internacionalizaciju svojih aktivnosti, razmjenjuju novu praksu i metode te dijele i uspoređuju ideje.

Za cilj imaju poticati razvoj, prenošenje i/ili provedbu inovativne prakse te provedbu zajedničkih inicijativa kojima se promiče suradnja, suradničko učenje i razmjena iskustva na europskoj razini. Važno je da se dobiveni rezultati mogu ponovno koristiti, prenositi, dorađivati i, ako je moguće, imati izraženu transdisciplinarnu dimenziju.

Očekuje se da će odabrani projekti imati utjecaj na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i transnacionalnoj razini.

(Ako ste novi u Erasmus+ području, više informacija o tome koje sve Aktivnosti obuhvaća možete pronaći ovdje).Trening u Beču okupio je predstavnike nevladinih organizacija, obrazovnih institucija, javnih tijela i ostalih čije se poslovanje djelomično ili potpuno oslanja na rad s mladima iz država članica EU i programskih zemalja. Treningu su prisustvovali i predstavnici Nacionalnih agencija iz Austrije, Njemačke, Turske i Slovenije što je samo osposobljavanje podiglo na jednu višu razinu, jer su sudionici dobili priliku direktno saznati savjete vezane uz programe mobilnosti od nadležnog tijela.


Cilj ovog osposobljavanja bio je podržati prve korake potencijalnih prijavitelja u srednja i velika strateška partnerstva usmjerena na inovativnost u području rada s mladima.


Zahvaljujući ovom treningu sudionici mogu bolje razumjeti kompleksnost prijave, ali i kvalitetu koju je potrebno zadovoljiti prilikom sklapanja partnerstva. Imali su prilike upoznati nekoliko primjera dobre prakse, važnost politika za mlade na razini Unije, nužnost izgradnje i održavanja dobrih partnerskih odnosa među organizacijama kroz jasnu podjelu uloga i učestalu komunikaciju. Kroz grupni rad upoznali su se sa glavnim načelima izgradnje strukture aktivnosti, rezultata i proračuna projekta partnerstva za suradnju, naučili o korisnim alatima koji podržavaju upravljanje takvim projektima. Bilo je mnogo prostora i za individualni rad na vlastitim projektnim idejama koje će se zahvaljujući savjetima i konzultacijama s trenerima kao i predstavnicima Nacionalnih agencija kroz par mjeseci pretvoriti u konkurentne projektne prijave, a većina njih će imati priliku i direktno utjecati na promjenu i inovativnost u radu s mladima.


Trening je organiziran od strane OeAD - Agentur für Bildung und Internationalisierung, austrijske Nacionalne agencije, a sudjelovanje sudionika iz Hrvatske podržala je Agencija za mobilnost i programe Europske unije.20 views0 comments

Comments


bottom of page