top of page
Search

Nova razina skrbi o starijima na području Pazinštine

Završetkom izgradnje Doma za starije osobe i Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin, koji je jučer svečano predstavljen, na području Pazinštine ostvarit će se značajan razvoj u brizi za starije i nemoćne osobe.Foto: Grad Pazin

Kada je krajem travnja 2021. godine položen kamen temeljac za izgradnju prve faze Doma za starije osobe i Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga u sklopu projekta S.O.S. – skrb o starijima, činilo se to kao trnovit put, ali sada, nakon više od dvije godine mukotrpnog rada, izgradnja ustanove uspješno je privedena kraju.

Projekt je prvotno trebao trajati do siječnja 2023. godine, da bi se zbog produljenja roka izvođenja građevinskih radova produžio do kraja lipnja, a naposljetku i do početka listopada.

Nakon što su sredinom godine završeni građevinski radovi, dostavljena i montirana sva oprema, 10. srpnja izdana je uporabna dozvola te su stvoreni uvjeti za završetak gradnje. Ona je svečanom konferencija obilježena 28. rujna 2023. godine, i to, simbolično, u novosagrađenom Domu za starije osobe i Centru za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin. Ovime su djelomično stvoreni uvjeti za pružanje institucionalnih i izvaninstitucijskih socijalnih usluga starijim osobama na području Grada Pazina i središnje Istre.

Zasluge za uspješnu provedbu projekta idu svim uključenim dionicima – od nositelja projekta Gradskog društva Crvenog križa Pazin, partnera Grada Pazina i Centra za socijalnu skrb Pazin (sada Hrvatski zavod za socijalnu skrb, područni ured Pazin), projektnog tima koji se hrabro nosio s izazovima, izvođača, pa sve do korisnika koji su strpljivo čekali i pažljivo pratili sve faze izgradnje. Projekt je prijavljen u okviru poziva „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije - druga faza“, operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014. - 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost izgradnje Doma je 7.262.672,87 eura, a zajedničkim snagama ga financiraju Grad Pazin, Istarska županija i Europska unija. Sredstvima Europske unije kroz projekt SOS osigurao se iznos od 1.435.690,50 eura. Kroz projekst su nabavljena i vozila za pružanje usluga korisnicima te održane različite edukativne radionice na teme zanimljive starijim osobama te stručnjacima koji se bave tom populacijom.


Foto: Grad Pazin

Dom trenutno ima kapacitete za smještaj ukupno 52 korisnika različitih stupnjeva samostalnosti, premda se njegovo otvaranje i useljavanje prvih stanovnika tek očekuje. Naime, nakon izgradnje same infrastrukture, potrebno je osigurati i nužan te adekvatan kadar za uspješno funkcioniranje novoosnovane ustanove. Tako je 20. rujna objavljen Javni natječaj za izbor ravnatelja. Nakon toga slijedi daljnje zapošljavanje i početak rada Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga koji je smješten u prizemlju objekta, a početkom iduće godine i useljenje prvih korisnika u Dom. O njima će brinuti i dio njegovatelja i njegovateljica koji će biti osposobljeni putem Javnog poziva za besplatan program osposobljavanja za njegovatelje/ice, putem kojeg troškove osposobljavanja budućim zaposlenicima Doma financira Grad Pazin. Završetak osposobljavanja planiran je za ožujak 2024. godine. Jednom kada Dom zaista dobije i potreban kadar za uspješno zbrinjavanje i rad s korisnicima, predstavljat će dugoočekivani iskorak u brizi za starije osobe na području središnje Istre, na koji se čekalo godinama, i oko kojeg je postojao rijetki politički konsenzus.

10 views0 comments

Comments


bottom of page